دکتر جاویدنیا

دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی

دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی

دکتر جاویدنیا

این وبلاگ توسط اینجانب جاویدنیا اهل مشهدالرضا (ع) و کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی و دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی و محقق در زمینه حقوق فضای مجازی، جرایم رایانه ای و تجارت الکترونیکی است منتظر نظرات ارزشمند شما هستم.

یک پیشنهاد به مجلس

دوشنبه, ۱۷ آذر ۱۳۹۹، ۱۱:۰۶ ب.ظ

🔴   ‌یک پیشنهاد به مجلس:
  اصلاح ساختار وزارت اطلاعات

🔹این روزها با ترور شهید فخری زاده، پیامک انبوه از سوی "سازمان حفاظت اطلاعات وزارت دفاع" با شماره ۱۶۳۶ به گوشی های همراه ارسال شده و برخی شهروندان برای اولین بار است که از وجود چنین سازمان حفاظتی مطلع می شوند.

🔹"وزارت دفاع" در تمام کشورها وظیفه پشتیبانی و تجهیز نیروهای مسلح را بعهده دارد. پشتیبانی لجستیک، ساخت و خرید تجهیزات نظامی مورد نیاز، تنظیم و تحصیل بودجه و اموری از قبیل خدمات درمانی پرسنل نیروهای مسلح، جزو وظایف این وزارت است. در ایران نیز با عنوان و ساختار فعلی اش، به موجب قانون تشکیل وزارت دفاع مصوب ۶۸ تشکیل شد.

🔹نکته مهم اینکه، برای این وزارت که وزیرش مانند سایر وزارتخانه ها با پیشنهاد رییس جمهور و رای مجلس مشخص می شود، "سازمان حفاظت اطلاعات" مستقل و زیر نظر رهبری تعریف شده است. مشابه آنچه در سپاه و ارتش و نیروی انتظامی وجود دارد.

🔹ماده ۵ قانون تشکیل وزارت دفاع چنین مقرر می کند:  "به منظور حفظ و صیانت وزارت و سازمان‌ های تابعه در زمینه‌های امنیتی، سازمانی وابسته به وزارت با سلسله مراتب مستقل و متمرکز‌، بنام "سازمان حفاظت اطلاعات" تشکیل می‌گردد. که مأموریت وظایف قانونی سازمانهای مشابه در ارتش و سپاه را با همکاری آنها در وزارت بر عهده‌خواهد داشت. ‌تبصره - رئیس این سازمان توسط مقام مقام معظم رهبری منصوب خواهد شد"

🔹به دلیل اینکه امور مربوط به دفاع و امنیت کشور "موضوع ملی" و فراتر از سلیقه های سیاسی جناح ها و دولت هاست، چنین تدبیری اندیشیده شده تا وزارت دفاع در عین تعامل با دولت و مجلس، به محور اصلی انقلاب و نظام یعنی رهبری نیز متصل بوده و از ثبات و عملکرد در "طراز ملی" برخوردار باشد.

🔻🔻🔻

🔹طی سالهای گذشته انتقاداتی در خصوص وزارت اطلاعات نیز مطرح می شد که این ایام صریح تر بیان می شود. واقعیت این است که در اکثر سیستم های حکومتی جهان تشکیلات متولی اطلاعات و امنیت کشور، به موازات ارتش و نیروهای نظامی و شبیه نیروهای مسلح، در قالب سازمان مستقل و زیر نظر "شخص اول کشور" تعریف شده است. اگرچه تعدد نهادهای اطلاعاتی نیز امروزه پذیرفته شده و ارگانهای متعددی در یک کشور در حوزه امنیت فعالیت دارند.

🔹یعنی ساختار "وزارتی" برای تشکیلات اطلاعات در کشورها کمتر مشاهده می شود و بروز برخی حواشی در آن نظیر تاثیرپذیری از سلیقه دولت ها و تحت تاثیر نوسانات سیاسی کشور واقع شدن محتمل است. برای رفع مشکل، برخی این ایده را طرح می کنند که وزارت اطلاعات، سازمانی زیرنظر رهبری باشد که عملا ممکن نیست. زیرا در حال حاضر اطلاعات سپاه چنین نقشی را ایفا می کند. دولت نیز برای اداره کشور نیاز به اطلاعات دارد و نمی توان دست دولت را از ابزار اطلاعات خالی کرد و سپس اداره کشور را بدان محول نمود و از او پاسخ خواست.

🔹مجلس هم ذینفع است که ارگان اطلاعات کشور، وزارت باشد تا امکان‌ سوال و عزل و نصب وزیر را داشته باشد. مضاف براین، استدلال طراحان اولیه وزارتی بودن اطلاعات مبنی بر اینکه بروز تندروی در خلال امور امنیتی محتمل است و باتوجه به قداست رهبری، نباید مظالم احتمالی مامورین به حساب رهبری منظور شود را نیز نباید از نظر دور داشت. بنابراین ایده ای که دولت و مجلس و احتمالا رهبری موافق نباشند، امکان طرح ندارد.

🔻🔻🔻

🔹به مجلس یازدهم پیشنهاد می شود برای کاستن از اشکالات ساختار وزارتی، طرح تاسیس "سازمان حفاظت اطلاعات" برای وزارت اطلاعات نیز مشابه وزارت دفاع به تصویب مجلس رسیده و به قانون تاسیس وزارت مصوبه۶۲ الحاق شود. این امر موجب تقویت ثبات و استقلال وزارت و به حداقل رسیدن اعمال سلیقه دولت ها و جناحها، افزایش نظارت بر عملکرد و همچنین طراز نمودن این وزارتخانه حساس با شاخص های کلی نظام و انقلاب خواهد گردید.

🔹در حال حاضر برای امور حفاظتی در وزارت اطلاعات، "معاونت حفاظت" تعریف شده که مسئول آن در وزارت توسط وزیر، و در سطح استانها توسط مدیر کل منصوب می شود. بدیهی است کارایی این معاونت در حد "سازمان حفاظت" نمی تواند باشد. ارتقای آن به سازمان، موجب خواهد شد که وزارت علاوه بر نظارت مجلس، از نظارت نهادینه از سوی رهبری نیز برخوردار شده و گامی در جهت حرکت بهتر در راستای اهداف انقلاب و رهبری خواهد بود.


👈  کانال نقد و نظر:
eitaa.com/jebhee8

 

 

 

 

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
وزارت اطلاعات چگونه پا گرفت/ ایرنا
https://images.app.goo.gl/beyvT8JuZXMVzaQF7
قانون تشکیل وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
https://rc.majlis.ir/fa/law/show/91707
چگونگی شکل گیری وزارت اطلاعات در گفتگو با حجاریان
https://mohabatnews.com/?p=27011

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۹/۰۹/۱۷
جواد جاویدنیا

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی